Extension to 17th Century house, Welshpool, Powys

Project: Extension to 17th Century house, replacing a lean-to outbuilding with a granny flat.

Llanfair Caereinion, Welshpool, Powys

Project Summary

The owner of the building wished to add a granny flat to their 17th Century house – but there was a catch.

img3The building lies in a conservation area and the local council planning department insisted that whatever was built should fit the character of the building.

The owners proposed to demolish an old timber outhouse attached to the building, and the planners’ demands included that the extension should look similar to the old timber building.

Period Builders were asked to carry out the project, including managing it, and our in-house architect came up with a plan that met the local council’s requirements.

The extension, which including living room, ensuite bedroom and kitchen, was first built in blockwork, and then we fixed traditional cedar barn cladding to get the desired effect.

Project duration: Three months.

Photo gallery

The pictures show the project after demolition of the lean-to building, the extension under construction and the finished building.

Click on an image to enlarge and use the arrows to advance through the gallery.